tegels leggen

Tegels leggen

Wilt u tegels leggen? Wij vertellen u meer over de mogelijkheden. Ten eerste maakt u de keuze tussen vloertegels of wandtegels plaatsen. Kies het gewenste materiaal en plaats uw tegelvloer. Na het betegelen gaat u het geheel voegen en afkitten. Daarnaast is het ook mogelijk dat u een cementsluiter moet verwijderen. Heeft u hulp nodig bij uw tegelvloer betegelen? Wij helpen u graag om een tegels expert uit uw regio te vinden. Wij zijn een netwerk van tegelvloer bedrijven werkzaam in heel Nederland. Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5). Vergelijk de offertes op prijs, aanbod en de voorwaarden en kies het beste bedrijf die uw nieuwe tegelvloer kan leggen.

wandtegels leggen

Welk vertrek betegelen?

Eerst moet u een keuze maken welke ruimte u wilt betegelen. Denk hierbij aan de woonkamer, badkamer of keuken. Elk vertrek vereist andere soorten tegels of tegellijm. Het is bijvoorbeeld belangrijk bij een keuken dat uw tegels waterbestendig zijn. Bovendien moet het schoonmaken na het betegelen gemakkelijk zijn zodat uw keuken hygiënisch blijft. Het is aangeraden bij een badkamerruimte om keramische vloertegels (oftewel plavuizen) te plaatsen. Deze zijn duurzaam en vaak goedkoper dan andere soorten vloertegels. In de volgende kopjes vindt u meer informatie over welke materialen zijn aangeraden voor een tegelvloer. Tevens wordt er in grote lijnen verteld wat de werkwijze is bij vloertegels leggen.

Materiaal van de tegels

Over het algemeen worden er keramische of natuursteen tegels gebruikt bij vloertegels. Keramische tegels zijn het meest duurzaam en erg gebruiksvriendelijk. Daarbij kan een glazuurlaag in alle kleuren worden aangebracht. Natuursteen tegels zijn ook een optie. Dit zijn natuurlijke stenen die alleen nog op maat gesneden worden. Elke steen is uniek waardoor de prijs ook hoger ligt. Vloertegels zijn er in meerdere soorten natuursteen zoals leisteen of marmer. Wat een leuke toevoeging is aan uw vertrek is de tegelvloer in een mozaïek leggen. Verder vereist elke soort tegel een andere tegellijm.

Vlakke ondergrond & legplan

Voordat u tegels leggen in de praktijk brengt, vertellen wij u graag hoe het betegelen werkt. Stap 1 is het zorgen voor een vlakke ondergrond. Mochten er oneffenheden zijn dan is er speciaal cement verkrijgbaar om de ondergrond te egaliseren. Vervolgens maakt u een legplan. Meet de lengte en breedte voor uw tegelvloer. Bereken hoeveel vloertegels u moet plaatsen, houd rekening met de voegen, snijden en de aansluiting met de muur. De voegen komen tussen de vloertegels. Vervolgens maakt u de tegellijm aan die passend is bij uw tegelvloer. Twijfelt u over de kleuren? Laat u adviseren bij een bouwmarkt.

In specie, mortel of lijm leggen?

De tweede stap bij tegels leggen is het juiste bevestigingsmateriaal kiezen. Kies bij het leggen van uw vloertegels ervoor om de tegels in specie, mortel of tegellijm te leggen. Specie is een fijne soort beton. Hiervoor moet de verhouding tussen zand en cement goed zijn, namelijk: per deel cement vier delen zand. In mortel leggen betekent dat de vloertegels of wandtegels als het ware worden ingemetseld. Een andere mogelijkheid is om tegellijm te gebruiken bij het plaatsen van uw tegelvloer. Tegellijm is alleen relevant als de ondergrond volledig egaal is. Welk materiaal u voor de tegelvloer moet gebruiken is afhankelijk van de ondergrond. Overleg daarover met een erkend vakman.

Tegels op maat maken

Tijdens het betegelen heeft op maat gemaakte vloertegels of wandtegels nodig, de volgende stap uit het proces. Na het afronden van het legplan constateert u hoeveel op maat gemaakte tegels u nodig heeft voor uw tegelvloer. Denk aan obstakels als leidingen, lichtschakelaars of stopcontacten. De tegelvloer plaatsen vereist precisie bij het maatwerk. Wandtegels kunt u vaak zelf snijden met een tegelsnijder door de tegels goed af te meten. Vloertegels snijden vereist zwaarder materiaal, zoals een tegelzaagmachine. Snijd eventuele oneffenheden weg met een knabbeltang of vijl.

Tegels voegen en afkitten

De laatste is het snijden en voegen van uw vloertegels of wandtegels. Ga voegen als de tegellijm volledig is gedroogd. Het voegen wordt middels een voegrubber aangebracht op de vloer of wand. Is het voegmiddel droog? Dan kunt u het schoonmaken met een spons. Maak het goed schoon om een cementsluiter te voorkomen. Vervolgens gaat u alles afkitten met sanitairkit. Breng de kit gelijkmatig aan op de voegen en snijd de overtollige kit weg middels een stanleymes. Het komt voor dat na het betegelen een cementsluier ontstaat. Probeer een cementsluier te verwijderen met water. Werkt dat niet? Gebruik dan chemische middelen, zoals een ontkalker, om de cementsluier te verwijderen.

Zelf tegels leggen of uitbesteden?

Uiteraard is het mogelijk om zelf vloertegels te leggen. De beste tip daarvoor is een goede voorbereiding. Dat voorkomt veel frustraties wanneer u aan de slag gaat. Daarentegen ligt bij het leggen van een tegelvloer de moeilijkheidsgraad wel hoog. Het is precies en tijdrovend werk om uit te voeren. Kan u zelf de tegelvloer niet leggen of heeft u er simpelweg geen zin in? Huur dan een vakman in. Ons netwerk van tegelvloer specialisten helpen u graag. Vul uw gegevens en opdrachtomschrijving in en vind al snel de tegelzetter die bij u past.

vloertegels leggen

Kosten tegels leggen

Wilt u het laten uitbesteden? Wij geven u een inschatting. De kosten zijn afhankelijk van uw wensen en behoeften. Gaat het om wandtegels of vloertegels leggen? Wat is de oppervlakte? Wat voor materiaal wilt u gebruiken? Gemiddeld ligt het arbeidsloon tussen de €25,- en €50,- per uur. De kosten voor het materiaal ligt tussen de €15,- en €60,- per m². Tevens betaalt u voor het benodigde materiaal wat ligt tussen de €8,- en €16,-. Het totaalplaatje ligt dan tussen de €48,- en €160,- per m². Deze prijs per m² is gebaseerd op een tegelvloer betegelen met relatief goedkoop materiaal.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u badkamertegels laten plaatsen? Of heeft u behoefte aan het betegelen van uw woonkamer met nieuwe wandtegels of vloertegels? Wij helpen u graag met het vinden van de juiste specialist. Via het offerteformulier kunt u een offerteaanvraag plaatsen. Op korte termijn ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5). Vergelijk elke offerte op prijs, aanbod en de voorwaarden zodat u de juiste vakman vindt die bij uw opdracht past. Heeft u vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. Wij garanderen dat u altijd goed en vakkundig geholpen wordt.