douche betegelen

Douche betegelen

Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een inloopdouche dan de standaard douchecabine. Als er geen cabine meer is, is het noodzakelijk om badkamertegels aan te brengen in de douche. U leest hier meer over de soorten badkamertegels die geschikt zijn voor het betegelen van een douche. Hoe u het betegelen van uw douche het beste zelf doet en hoe u een doucheputje of lijnafvoergoot plaatst. Wij zijn een netwerk van bedrijven op het gebied van het betegelen van badkamers. U vraagt bij ons kosteloos en geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kiest u altijd de tegelzetter met de laagste prijs en beste voorwaarden!

inloopdouche betegelen

Soort tegels

Voor de douche kunt u het beste keramische tegels kiezen. Keramische tegels zijn namelijk duurzaam, makkelijk schoon te houden, goedkoper dan andere soorten badkamertegels en verkrijgbaar in vele verschillende maten en motieven. Natuursteen is ook erg mooi, een nadeel hiervan is echter dat natte natuursteen tegels erg glad worden. Bij sommige soorten keramische tegels kan een antisliplaag toegevoegd worden. Deze toplaag zorgt ervoor dat de vloer niet glad wordt wat ideaal is in een inloopdouche. Vermijd bij een kleine badkamer het gebruik van grote tegels omdat grote badkamertegels de ruimte nog kleiner laten lijken. Kies om dezelfde reden lichte badkamertegels in plaats van donkere badkamertegels. Lichte badkamertegels weerspiegelen namelijk licht wat er ook weer voor zorgt dat uw badkamer of douche groter lijkt.

Voordelen inloopdouche

Tegenwoordig willen steeds meer mensen een betegelde inloopdouche in plaats van een douche met een bak. Een inloopdouche ziet er heel mooi en modern uit, bovendien is er een grote verscheidenheid aan plavuizen en badkamertegels verkrijgbaar waardoor u uw douche erg persoonlijk kunt maken. Een ander groot voordeel is dat er geen opstap naar de douche is. Een inloopdouche met badkamertegels is ook heel duurzaam en gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast zit u met een inloopdouche niet vast aan standaard maten. U kunt zelf de afmetingen kiezen waardoor een inloopdouche vaak meer ruimte biedt dan een douchecabine.

Zelf de douche betegelen

Badkamertegels zetten voor een douche kan best wel een uitdaging zijn voor iemand met weinig kluservaring. Veel mensen kiezen ervoor om dit uit te besteden aan een ervaren tegelzetter omdat het een klus is die precies gedaan moet worden. De foutmarges zijn klein en mocht het misgaan dan kijkt u elke dag weer naar het mislukte resultaat. Voor de echte doe-het-zelvers onder ons hebben wij een stappenplan samengesteld die men als leidraad kan houden voor het betegelen van de douche.

Voorwerk

  • Stap 1: strip als eerste uw douche tot u bij het geraamte komt. Koop een vochtscherm en bevestig deze volgens de instructies om schimmel te voorkomen.
  • Stap 2: plaats vervolgens cementgebonden wandplaten op dezelfde manier als gipsplaten worden geplaatst. Hou een kier van ongeveer 3 mm tussen de platen. Op de plaatsen waar de platen de muur raken brengt u plamuur aan en hierop grondverf zodat de mortel goed hecht.
  • Stap 3: voordat het betegelen begint wordt een vloer vaak geëgaliseerd met behulp van egaliseercement zodat er een goede basis is waarop de tegels aangebracht kunnen worden. Houd rekening met de helling van de vloer zodat het water niet blijft staan maar naar het doucheputje of de lijnafvoergoot stroomt. Heeft u vloerverwarming in de badkamer? Zet de vloerverwarming dan uit voordat u begint met het betegelen van de douche.

Beginnen met tegels zetten

  • Stap 4: markeer eerst waar u wilt beginnen met het aanbrengen van de badkamertegels, doe dit met behulp van een waterpas.
  • Stap 5: begin vervolgens op de wand met de onderste rij. Maak hiervoor eerst genoeg mortel. Maak de platen nat met een spons zodat het vocht niet te snel uit de mortel wordt getrokken waardoor het bros kan worden. Breng vervolgens mortel aan op de achterkant van de tegel en verdeel dit met een lijmkam.
  • Stap 6: Plaats de eerste tegel in het midden van de muur. Zet wat druk op de tegels zodat de mortel goed hecht en veeg overtollig mortel weg. Gebruik kleine afstandhouders zoals stukjes karton zodat er een beetje afstand tussen de tegels zit. Ga op deze manier verder met het plaatsen van de tegels op de wand en vloer en laat dit 48 uur drogen.

Voegen

  • Stap 7: tot slot kan het aanbrengen van de voegen beginnen om de douche waterdicht te maken. Maak het voegmiddel klaar en maak de plek waar u gaat voegen vochtig met een spons. Breng voegmiddel aan op de vochtige plek en maak het voegmiddel glad in de naden door een rubberen spaan diagonaal over de voegen te bewegen. Na 30-40 minuten verwijdert u met een vochtige spons in cirkelbewegingen het overtollige voegmiddel.
  • Stap 8: laat dit ongeveer 3 dagen drogen voordat u de voegen waterdicht gaat maken. Na 3 dagen kunt u waterdicht voegmiddel over de voegen vegen. Let er op dat dit ook goed gedaan wordt bij de lijnafvoergoot om lekkages te voorkomen. Laat dit drogen en test vervolgens of het waterdicht maken van de voegen is gelukt. U doet dit door water op de voegen te druppelen. Blijft de druppel intact? Dan is het waterdicht maken van de voegen gelukt.
  • Stap 9: breng tot slot kit aan op plekken waar dit nodig is.
badkamertegels-sp

Prijzen

De kosten voor het betegelen van uw douche of badkamer verschillen erg per persoon. De vloer- en wandtegels hebben hierop het meeste invloed. Gemiddeld kosten tegels tussen de €30,- en €60,- per m2, u heeft echter ook de keuze uit tegels van €15,- of €150,- per m2. Voor materiaal bent u tussen de €8,- en €20,- kwijt. Als u zelf gaat betegelen dan rekent u gemakkelijk de kosten uit. Laat u het betegelen liever door een tegelzetter doen? Het legloon per m2 van een tegelzetter zit tussen de €25,- en €40,-. Wanneer u zelf gaat betegelen dan bespaart u dus op het legloon van een tegelzetter.

Vrijblijvend contact

Lukt het niet om de tegels van uw badkamer zelf te zetten? Het betegelen van een douche moet erg precies gebeuren, daarom is het verstandig om hiervoor een tegelzetter in te huren. Wij zijn een landelijk netwerk van vakmannen, er zit dus altijd wel een tegelzetter bij u in de buurt. U vraagt bij ons kosteloos offertes aan waarna u ze vergelijkt op prijs, aanbod en voorwaarden. Op deze manier kiest u altijd voor de vakman die het beste bij uw klus past. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast. Wij helpen u graag bij het betegelen van uw keuken, douche, of badkamer!