plavuizen leggen

Plavuizen leggen

Plavuizen, ook bekend als vloertegels, worden vaak gebruikt in het toilet, de badkamer of als keukenvloer. In combinatie met vloerverwarming wordt het echter ook vaak gebruikt in de woonkamer. U leest hier meer informatie over de voordelen van het leggen van plavuizen, de verschillende soorten vloertegels waar u uit kunt kiezen en hoe u zelf vloertegels kunt leggen. Laat u dit toch liever over aan een tegelzetter? Bij ons vergelijkt u kosteloos en geheel vrijblijvend offertes van vakmannen bij u in de buurt. Op deze manier kiest u altijd de laagste prijs en de beste voorwaarden voor uw klus. Voordat u het weet loopt u over uw prachtige plavuizen keukenvloer dankzij onze ervaren tegelzetter!

tegelvloer leggen

Voordelen

Er wordt vaak gekozen voor een tegelvloer van plavuizen omdat ze vele voordelen hebben. Vuil kan zich niet tussen plavuizen nestelen omdat de poriën worden dichtgebrand door de hoge temperatuur waarmee de vloertegels worden gebakken. Eén van de grootste voordelen van de vloertegels is dan ook dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Als de tegelvloer vies is maakt u deze eenvoudig schoon met een schoonmaakmiddel. Ander voordelen zijn dat de vloertegels verkrijgbaar zijn in vele types, kleuren en groottes, ze zijn duurzaam, vlek- en krasbestendig en erg geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Soorten plavuizen

Voordat u plavuizen gaat leggen moet u een keuze maken uit de grote verscheidenheid aan plavuizen. Keramische tegels en vloertegels van natuursteen behoren tot de meest bekende soorten. Natuursteen tegels komen regelrecht uit groeves in de natuur en worden vervolgens op maat gesneden in de fabriek. Geen enkele natuursteen tegel is hetzelfde, dit maakt ze erg uniek. Een aantal veel voorkomende soorten natuursteen zijn marmer, graniet, kalksteen en leisteen. Aarde gebakken op een temperatuur van 1.000 tot 1.250 graden is de basis van een keramische plavuis. Om een keramische plavuis waterbestendig en steviger te maken worden mineralen en een glazuurlaagje toegevoegd. Dit maakt de tegel duurzaam, gebruiksvriendelijk en decoratief. Bekende keramische tegels zijn cementtegels, terracotta en grestegels.

Plavuizen verwijderen

Voordat u gaat beginnen met het leggen van plavuizen is het wellicht nodig om eerst de oude plavuizen te verwijderen. Om beschadigingen aan de ondervloer en eventuele vloerverwarming te voorkomen is het verstandig om het verwijderen te laten doen. Een professional heeft goed gereedschap en ervaring waardoor hij eenvoudig de vloertegels kan verwijderen. Eerst wordt de plavuis gebroken zodat er een opening ontstaat. De rest van de plavuis wordt vervolgens met een breekhamer verwijderd. Dit wordt tegel voor tegel gedaan zodat de kans op beschadigingen klein is. Houd er rekening mee dat het verwijderen van vloertegels veel stofoverlast en lawaai met zich meebrengt.

Prijzen

Omdat er verschillende soorten vloertegels bestaan lopen de prijzen erg uiteen. De prijzen van natuursteen plavuizen liggen gemiddeld tussen de €30,- en €80,- per m2, keramische tegels kosten gemiddeld €16,- tot €60,- per m2. Naast verschillende soorten is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de tegels. Er bestaan betaalbare tegels maar ook luxere tegels. Hierbij geldt wel: hoe hoger de prijzen van de vloertegels, hoe hoger de kwaliteit van de tegel. Uiteindelijk zult u dus langer plezier hebben van een duurdere tegel. De prijzen van bijvoorbeeld terracotta plavuizen liggen tussen de €16,- en €40,- per m2 en voor grestegels betaalt u tussen de €13,- en €65,- per m2.

Zelf plavuizen leggen

Bent u een beetje handig en schaart u uzelf onder de doe-het-zelvers? Dan kunt u natuurlijk ook zelf de plavuizen gaan leggen in uw keuken of andere ruimte van het huis. Wij hebben een stappenplan opgesteld om u een leidraad te geven voor tijdens het leggen. Tevens hebben we nog enkele handige tips toegevoegd.

zelf plavuizen leggen
  • Stap 1: bij het leggen van een tegelvloer moet u eerst bepalen hoe de vloer komt te liggen. Er zijn verschillende manieren waarop u de vloer kunt leggen. Eén van de meest voorkomende is het halfsteensverband, hierbij worden de tegels neergelegd zoals ook bij metselen zou gebeuren. Andere opties zijn het visgraatverband, blokverband of het wildverband waarbij verschillende formaten door elkaar worden gebruikt. Leg na het kiezen van het legpatroon in de lengte en de breedte een rij vloertegels uit en kijkt wat het beste uitkomt. Plaats een koord of lijn op de vloer waarlangs u de vloertegels gaat leggen.
  • Stap 2: maak de tegellijm en breng de lijm met een lijmkam aan op de eerste rij waar de vloertegels geplaatst worden. Plaats de plavuizen vervolgens met een schuivende beweging op de tegellijm langs het koord of de lijn. Zit de vloertegel bij de wand? Zorg er in dat geval voor dat er vanaf de wand een voeg van 6 mm is.
  • Stap 3: controleer met behulp van een waterpas of de vloertegel recht ligt. Ligt hij te hoog? Tik hem dan voorzichtig aan met een rubberen hamer. Als hij te laag ligt verwijdert u de vloertegel en brengt u eerst extra tegellijm aan voordat u de plavuis opnieuw legt.
  • Stap 4: hierna gaat u verder met het leggen van de volgende vloertegel. Wanneer een hele rij van de tegelvloer is gelegd maakt u de voegen schoon met een oude schroevendraaier. Houd er rekening mee dat u niet ingesloten raakt en werk altijd naar de deur bij het leggen van de tegelvloer.
  • Stap 5: als u helemaal klaar bent met het leggen dan laat u de tegelvloer 24 uur drogen.
plavuizen leggen tips

Tips voor leggen van tegelvloer

Nog een aantal tips voor het leggen van uw tegelvloer: let er op dat uw ondervloer vlak en schoon is voordat u begint met het leggen van de nieuwe tegelvloer. Gebruik vloertegels uit verscheidene dozen door elkaar zodat eventuele kleurverschillen minder opvallen. Controleer regelmatig of de plavuizen goed liggen, zolang de lijm nog niet is opgedroogd kunt u ze nog wat verschuiven. In oudere huizen staan de muren niet altijd helemaal haaks op elkaar. In dit geval kunt u een koord of lijn haaks op de deur aanbrengen. Hierdoor lijkt het alsof de tegelvloer recht ligt.

plavuizen vloertegels leggen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Laat u het betegelen van uw douche of badkamervloer toch liever over aan een tegelzetter? Als u op zoek bent naar een vakman dan bent u bij ons aan het juiste adres! Dankzij onze jarenlange ervaring geniet u binnen no time van een nieuwe keukenvloer. Wij zijn een landelijk netwerk van tegelzetters, er zit altijd wel een vakman bij u in de buurt. Bij ons vraagt u kosteloos en vrijblijvend offertes aan, deze vergelijkt u vervolgens op aanbod, prijs en voorwaarden. Op deze manier kiest u altijd de tegelzetter met de beste voorwaarden en de laagste prijs voor uw klus.