tegels leggen woonkamer

Tegels leggen in de woonkamer

Wilt u uw woonkamer betegelen? Wij vertellen u meer over de mogelijkheden. De eerste keuze die u maakt is vloertegels of wandtegels (hoogglans of mat uiterlijk) plaatsen. Kies vervolgens het gewenste materiaal. De meest voorkomende soorten wat betreft uw woonkamer betegelen is keramisch of natuursteen materiaal. Daarnaast bieden wij hier informatie over uw woonkamer zelf betegelen en de kosten bij uitbesteding. Wilt u meer informatie over uw woonkamer betegelen of wilt u een tegelzetter inschakelen? Wij zijn een netwerk van bedrijven werkzaam in heel Nederland. Doe een offerteaanvraag en ontvang op korte termijn vrijblijvend meerdere offertes (het maximum is 5). Vergelijk deze offertes op prijs, aanbod en voorwaarden en maak de beste deal.

tegelvloer leggen

Vloertegels of wandtegels?

Uw woonkamer betegelen kan middels vloertegels, wandtegels of beide. Vloertegels leggen komt het vaakst voor in de woonkamer. Een tegelvloer in de woonkamer krijgt veel te verduren door bijvoorbeeld spelende kinderen of visite die naaldhakken dragen. Vloertegels zijn sterk en functioneel. Kies een hoge PEI-waarde (tegels slijtvastheid), dat maakt uw tegelvloer ook nog duurzaam! PEI-waarde 3 is geschikt voor badkamers en bijvoorbeeld PEI-waarde 5 kan beter tegen intensief gebruik. Daarnaast vereist een tegelvloer weinig onderhoud. Het is ook mogelijk om wandtegels te leggen. Momenteel komt het nog weinig voor, maar het wordt steeds populairder. Ze geven vaak een stoere of robuuste uitstraling aan uw woonkamer.

Keramische tegels

Keramische tegels bestaan grotendeels uit klei en zand. Na het bakken zijn het sterke en duurzame tegels. Tevens zijn keramische tegels verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Het aanbrengen van een kleur wordt bereikt door een glazuurlaag. De glazuurlaag biedt naast de kleur ook bescherming en glans aan uw tegelvloer. Bovendien kunnen er tegenwoordig keramische vloertegels worden gemaakt die lijken op beton of hout. Het keramische materiaal is aangeraden voor de woonkamer omdat de tegels erg gebruiksvriendelijk zijn. Daarnaast vereisen keramische tegels weinig onderhoud. Als u een hoge PEI-waarde heeft dan beschadigen de tegels ook niet snel.

Natuursteen

Wat de meeste mensen zo aantrekkelijk vinden aan natuursteen tegels is dat ze een uniek karakter hebben. Natuursteen wordt uit de natuur gewonnen en vervolgens op maat gemaakt. Hierdoor is elke tegel in uw tegelvloer anders. Het materieel maakt het een sterke en duurzame tegel. Mocht de tegelvloer wel beschadigen dan valt de beschadiging minder op, omdat de steen helemaal gekleurd is. Bovendien kunnen de tegels warmte goed geleiden en vereist weinig onderhoud aan uw natuursteen tegelvloer. Nadelig is dat door het unieke karakter de prijzen voor het betegelen wel hoger liggen dan keramische tegels. Natuursteen is een stuk duurder omdat ze niet in een fabriek geproduceerd worden. Onder het kopje ‘Kosten tegelzetter’ vindt u meer informatie over de prijzen.

Tegelvloer in combinatie met vloerverwarming

Wilt u een tegelvloer leggen in combinatie met vloerverwarming? In principe is de werking hetzelfde als radiatoren. Als u de verwarming aanzet stroomt het warme water door de leidingen. In tegenstelling tot radiatoren stijgt de warmte over het gehele oppervlakte van de woonkamer op, waardoor de warmte in uw woonkamer gelijkmatig verdeeld. Bovendien is vloerverwarming onzichtbaar en bespaart ruimte in uw woonkamer. De combinatie plavuizen en vloerverwarming werken goed samen. Keramische en natuursteen tegels kunnen beide warmte goed geleiden en afgeven. Hierdoor bespaart u jaarlijks op uw energiekosten. Installeer vloerverwarming en u heeft nooit meer koude voeten in uw woonkamer.

Legverband

Legverband is de manier waarop de tegels ten opzichte van elkaar komen te liggen. Het legverband wordt tijdens het betegelen herhaald waardoor er een patroon ontstaat. De meest populaire vormen wat betreft betegelen zijn: halfsteensverband, volsteensverband of het diagonaal verband. Het halfsteensverband is het meest populair. Hierbij start de eerste rij met een hele tegel en de tweede rij met een halve tegel en zo verder. Volsteensverband is het meest eenvoudige legverband voor de tegelvloer waarbij de zijden en hoeken tegen elkaar aan worden geplaatst. Ten slotte is er nog het diagonaal verband. Het lijkt veel op het volsteensverband, maar vereist veel maatwerk tijdens het betegelen.

tegelvloer vloerverwarming

zelf tegelvloer leggen

Zelf tegels leggen

Zelf betegelen is precies en tijdrovend werk wat de moeilijkheidsgraad hoog maakt. De eerste stap is ervoor zorgen dat uw woonkamer een vlakke ondergrond heeft. Verwijder oneffenheden middels een speciaal cement om de ondergrond te egaliseren. Vervolgens maakt u voor het betegelen een legplan. Meet de lengte en breedte voor uw tegelvloer. Daarna berekent u hoeveel tegels u nodig heeft waarbij u rekening houdt met de voegen en de muuraansluiting. Daaropvolgend maakt u de tegellijm aan die bij uw tegelvloer past.

Tegels snijden en voegen

Uw woonkamer betegelen vereist op maat gemaakte vloertegels. Denk aan obstakels als leidingen, lichtschakelaars of stopcontacten. Snijdt uw vloertegels middels een tegelzaagmachine. Na het leggen van de tegels middels goede tegellijm moet u gaan voegen. Begin met voegen als de lijm volledig is opgedroogd. Breng de voegen middels een voegrubber aan op uw tegelvloer.

Schoonmaken en afwerken

Wanneer het voegmiddel droog is kan u het schoonmaken. Vervolgens gaat u alles afkitten met sanitairkit. Snijd de overtollige kit weg met een stanleymes en het betegelen van uw woonkamer is klaar. Heeft u twee linkerhanden? Laat het betegelen van uw woonkamer dan uitbesteden. Via ons netwerk kan u meerdere tegelzetters uit uw regio vergelijken!

Kosten tegelzetter

Wilt u tegels leggen laten uitbesteden? De prijzen wat betreft betegelen is uiteraard afhankelijk van het materiaal en het aantal oppervlakte. Betegelen met keramisch materiaal is goedkoper. Daarbij liggen de kosten tussen de €16,- en €60,- per m² voor vloertegels. Bij wandtegels liggen de prijzen tussen de €10,- en €40,- per m². Het unieke karakter van natuursteen maakt de prijs hoger. Vloertegels kosten tussen de €30,- en €80,- per m² en voor de wand tussen de €40,- en €75,- per m². In totaal, inclusief BTW, tegels en materiaal en het betegelen, zal de prijs voor een tegelzetter gemiddeld tussen de €70,- en €110,- per m² liggen.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u vloertegels leggen in uw woonkamer? Tijd voor de stoere uitstraling die u altijd al gewild heeft? Wij helpen u graag met het vinden van de juiste tegelvloer specialist. Doe een offerteaanvraag via het offerteformulier en ontvang op korte termijn vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) van experts uit uw regio. Vervolgens vergelijkt u de offertes op prijs, aanbod en voorwaarden en vindt u de expert die bij uw betegelen klus past. Voor vragen en/of opmerkingen over deze methode neemt u contact met ons op. Wij geven de garantie dat u altijd goed en vakkundig geholpen wordt.